(Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας)
Συμπληρώνονται 18 χρόνια από την καθιέρωση της 15ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας της Αγρότισσας, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στις 18 Δεκεμβρίου 2007. Η ημέρα αυτή είναι συμβολική και υπενθυμίζει, κάθε χρόνο σαν σήμερα, την πολυδιάστατη συμβολή της γυναίκας κάθε ηλικίας στην ανάπτυξη και αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και κοινωνίας. Την πολύτιμη συμβολή της στην παραγωγική και διατροφική αλυσίδα, στη διατήρηση και ζωογόνηση της παράδοσης του τόπου, στην πολιτιστική άνθιση, στην προστασία του τοπίου και του περιβάλλοντος.
Με αφορμή, λοιπόν, τη σημερινή ημέρα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Νάξου χαιρετίζει τις αγρότισσες της Νάξου και της Αμοργού, που ανήκουν στη δύναμή της, αλλά και όλες τις αγρότισσες της χώρας μας, ειδικά των νησιών, που παλεύουν με ποικίλες αντιξοότητες να λύσουν ποικίλα προβλήματα της καθημερινότητας. Αναγνωρίζει, σέβεται και τιμά για την ανεκτίμητη και άοκνη προσφορά τους στην οικογένειά τους και στην κοινωνία. Εκφράζει τη βαθιά της εκτίμηση και ευγνωμοσύνη στο πρόσωπό τους. Αποτελούν τον στυλοβάτη, το απανέμι, την αγκαλιά κάθε οικογένειας, τον εμπνευστή, τον πλοηγό και βοηθό σε κάθε προσπάθεια για τη γεωργική ανασυγκρότηση και αναδημιουργία. Ειδικά στην εποχή μας, που ο πρωτογενής τομέας πλήττεται πανταχόθεν. Που ο αγροτικός κλήρος αλλάζει χέρια και χρήσεις. Πού ο κτηνοτρόφος ξεβοσκίζει, λόγω του κόστους εκτροφής των ζώων και των δυσβάστακτων εισροών για την παραγωγή προϊόντων. Που οι αγροτικοί θεσμοί σείονται συθέμελα από τα σκάνδαλα και την κακοδιοίκηση. Που στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζονται πολιτικές της νέας Κ.Α.Π. με απουσία της νησιωτικής φωνής.
Η Ε.Α.Σ. Νάξου τιμά τις γυναίκες-ξωμάχους που αγωνίζονται νυχθημερόν να τα βγάλουν πέρα, με τη σωστή γαλούχηση των παιδιών, με τη σκληρή δουλειά στο χωράφι, στη μάντρα, σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες και στη λάτρα του σπιτιού. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας οξύνονται και επιδεινώνουν την οικονομική και κοινωνική κατάστασή τους. Αποτελούν, όμως, την ανάσα της γης, της υπαίθρου χώρας.
Η συμβολή της αγρότισσας στην αγροτικοκτηνοτροφική παραγωγή και ανάπτυξη είναι αναντικατάστατη. Είναι δύσκολη η δουλειά της, όσο και αν έχουν βελτιωθεί τα τεχνολογικά μέσα. Γι’ αυτό πρέπει πολλαπλώς να στηριχτεί. Για να παραμείνει στην ύπαιθρο και να συμβάλλει με την οικογένειά της στη γεωργική πρόοδο.
Σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελληνίδα αγρότισσα, πριν από τρία χρόνια, από τους 328.121 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες της Ελλάδας, οι 151.055 ήταν γυναίκες, ενώ από τα στοιχεία του Ο.Σ.Δ..Ε προέκυπτε ότι από τις 661.815 αιτήσεις που έγιναν το 2022, οι 306.749 αφορούσαν σε γυναίκες αγρότισσες, δηλαδή το 46,34%. Η καλλιεργήσιμη έκταση που δηλώθηκε από γυναίκες ήταν το 36% της συνολικής δηλωθείσας έκτασης σε όλη τη χώρα, από τα χαμηλότερα ποσοστά κατοχής γης από γυναίκες ιδιοκτήτριες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το βασικό επάγγελμα των αγροτισσών μας είναι αυτό της νοικοκυράς, που ακόμα δεν έχει αναγνωριστεί έμπρακτα από την Πολιτεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γήρανση του πληθυσμού μας, για την υπογεννητικότητα που παρουσιάζουν πολλά νησιά μας, ειδικά οι ορεινές περιοχές τους, πρόβλημα που αποτελεί διογκούμενο σοβαρό εθνικό και κοινωνικό κίνδυνο.
Η γυναίκα αγρότισσα διεκδικεί ισότητα στην οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική ζωή. Διεκδικεί τα επαγγελματικά δικαιώματά της και τις αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την ίδια και την οικογένειά της. Διεκδικεί να γίνει ισότιμος μέτοχος, αλλά και πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, με συνεταιριστική οργάνωση και δράση, με δικές της συνεταιριστικές και πολιτιστικές πρωτοβουλίες. Η σημερινή ημέρα είναι μια υπενθύμιση του χρέους μας ως κοινωνίας, ως επαγγελματικών οργανώσεων, ως τοπικών Αρχών και ως κεντρικής και ευρωπαϊκής εξουσίας απέναντί της.
Η Ε.Α.Σ. Νάξου έχει έμπρακτα εκδηλώσει και εκδηλώνει, σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της, την εμπιστοσύνη της στην πολύπλευρη προσφορά των αγροτισσών μας, αλλά και των γυναικών υπαλλήλων και συνεργατών της, στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Εφαρμόζει πολιτικές ισότιμης αντιμετώπισης, με βάση την αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων του οικογενειακού και κοινωνικού ρόλου της γυναίκας, της συμβολής της στη συνοχή του κοινωνικού ιστού.
Είμαστε έμπρακτα και υπερήφανα κοντά τους, όπως και κοντά σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους μας, στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, στις κοινωνίες των χωριών μας. Δίνουμε μαζί διαρκή και επίμονο αγώνα για να αντιμετωπίσουμε τις διαρκείς, έντονες, υπαρξιακές δυσκολίες του πρωτογενούς τομέα, ειδικά στα νησιά μας.
Μη ξεχνούμε τον Οδυσσέα Ελύτη (Ο μικρός ναυτίλος):
«Εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Α.Σ. Νάξου
Δημήτρης Καπούνης
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος