Η Πρώτη Ύλη

Η Ε.Α.Σ. Νάξου παραλαμβάνει τη βασική πρώτη ύλη, δηλαδή αγελαδινό, πρόβειο και γίδινο γάλα, από βοοειδή, πρόβατα και κατσίκια τα οποία εκτρέφονται αποκλειστικά και μόνο στα πλούσια βοσκοτόπια του νησιού μας.

Μάλιστα, η βασική τροφή των ζώων αυτών είναι η, χαρακτηριστικά μεσογειακή, βλάστηση στα βοσκοτόπια της Νάξου. Αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στην ποιότητα του γάλακτος. Η βλάστηση, «γεννημένη» στην παραδοσιακά εύφορη ναξιακή γη, ποτισμένη από τη θαλασσινή αλμύρα, «χτυπημένη» από τον καυτό ελληνικό ήλιο και δαρμένη από τα κυκλαδίτικα μελτέμια, προσδίδει στο γάλα μία ιδιαιτερότητα, που με τη σειρά της συνολικά αναδεικνύεται στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα του νησιού.

Η τυροκομική μονάδα μας διαθέτει, σε κομβικά σημεία της Νάξου (λ.χ. Αγία Άννα, Μπαούζι, Φιλότι, Σαγκρί, Τρίποδες), σταθμούς συγκέντρωσης γάλακτος, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με ενεργό σύστημα ψύξης (ψύκτες), όπου και συγκεντρώνεται το γάλα (τηρώντας τους κανόνες ορθής υγιεινής και ποιοτικού ελέγχου) αμέσως μετά το άρμεγμα. Ακόμη, έχει εφοδιάσει όλους τους μεγάλους γαλακτοπαραγωγούς με ψύκτες, για καλύτερη ποιότητα πρώτης ύλης.

Τα σύγχρονα, ειδικά βυτία μεταφοράς της επιχείρησης (ισόθερμα – ειδικά για μεταφορά γάλακτος) συλλέγουν το γάλα δυο φορές την ημέρα και το μεταφέρουν στην τυροκομική μονάδα ολόφρεσκο.

Η τυροκόμηση γίνεται εντός 8 ωρών (max) από την παραλαβή του γάλακτος, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητά του και η παραγωγή ασφαλών προϊόντων, καθώς η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους 4 βαθμούς Κελσίου, διατηρώντας έτσι την ψυκτική αλυσίδα. Επίσης, η ελεγχόμενη αποθήκευση του γάλακτος διασφαλίζει την καλή ποιότητα και τη διατηρησιμότητα της πρώτης ύλης.