Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση Τύπου για τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στην Αθήνα.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο διετούς και υποστηριζόμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος ενημέρωσης και προώθησης του κορυφαίου τυριού της ναξιώτικης τυροκομίας στις χώρες-στόχους της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Στο εν λόγω event την, δικαιούχο του προγράμματος, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου εκπροσώπησε ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της, Δημήτρης Καπούνης.

Το «παρών» έδωσαν, επίσης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας Qualitycert Limited, εκτελεστικού οργανισμού του Προγράμματος, Παρασκευή Τέγου, καθώς και δημοσιογράφοι, food bloggers και διαμορφωτές κοινής γνώμης, οι οποίοι και ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα αλλά και για το εκλεκτό τυρί της Ε.Α.Σ.

Την εκδήλωση τίμησε, επίσης, με τη παρουσία του ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Παύλος Σατολιάς.

Έμφαση στη… Γραβιέρα και στους στόχους του προγράμματος

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ιδιαίτερη μνεία στους στόχους του προγράμματος, οι οποίοι αφορούν στην ενημέρωση σχετικά με τα πλεονεκτήματα των προϊόντων προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του λογοτύπου Π.Ο.Π., μέσω της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π.

Επιπλέον, έλαβε χώρα εκτενής ενημέρωση τόσο για τα υψηλά πρότυπα που εφαρμόζονται κατά τη διαδικασία της παραγωγής της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π., όσο και για την ιχνηλασιμότητα και τα ιδιαίτερα ποιοτικά της χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τονίστηκε η μεγάλη ανάγκη να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή, καθώς και η κρισιμότητα της αύξησης των πωλήσεων και κατ’ επέκταση των εξαγωγών. Ας σημειωθεί, ότι πραγματοποιήθηκε και γευστική δοκιμή, με την πεντανόστιμη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. ως βάση του μενού.

«Υποστήριξη των προϊόντων, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα»

Την εκδήλωση άνοιξε η κα Παρασκευή Τέγου, που επεσήμανε πως το διετές πρόγραμμα αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη και την προώθηση των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα.

Κατόπιν, η δημοσιογράφος γαστρονομίας και συγγραφέας, Σίσσυ Νίκα, αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες παράγεται το φρέσκο, ναξιώτικο γάλα από το οποίο έπειτα προκύπτει η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευλογημένης γης της Νάξου που συντελούν τα μέγιστα ώστε η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. να βρίσκεται επάξια ανάμεσα στα κορυφαία ελληνικά τυριά.

Δ. Καπούνης: «Enjoy. It’s from Naxos!».

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Δ. Καπούνης, ο οποίος τόνισε το ότι η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. έχει διεθνή φήμη και σημαντικές διακρίσεις και αποτελεί ένα προϊόν-θησαυρό και προίκα του νησιού μας, προτρέποντας όλους να επισκεφθούν το νησί μας και να την απολαύσουν.

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Σ., πάντως, δεν παρέλειψε να ζητήσει, για μία ακόμη φορά, τη στήριξη της Πολιτείας ώστε ο πρωτογενής τομέας της Νάξου και όχι μόνο να αντιμετωπίσει τα μεγάλα και δισεπίλυτα προβλήματα που τον ταλαιπωρούν.

«Το σημαντικότερο, το πιο αντιπροσωπευτικό προϊόν μας, είναι η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., που πανάξια φιγουράρει μεταξύ των πιο εύγευστων και καλοδεχούμενων από τον καταναλωτή τυριών, με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το σύνθημα του προγράμματος, “Απόλαυσε την. Είναι από την Ευρώπη (Enjoy. It’s from Europe)”, εμείς το παραφράζουμε: “Απόλαυσε την. Είναι από τη Νάξο (Enjoy. It’s from Naxos).” Βέβαια, για να διατηρηθεί η ποιότητα και η πιστοποίηση Π.Ο.Π. πρέπει να τηρούνται  και τηρούνται αυστηρά από μας όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες παραγωγής. Τα αυξημένα προβλήματα, όμως, κόστους παραγωγής των τελευταίων χρόνων απαιτούν δραστικά, συντονισμένα και γρήγορα μέτρα από την Πολιτεία. Καλούμε και προσκαλούμε όλους σας να γνωρίσετε τη Γραβιέρα μας, να επισκεφθείτε τη Νάξο, τον τόπο παραγωγής για να διαπιστώσετε επί τόπου την υψηλή ποιότητα όλης της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας!», είπε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Καπούνης.

Παρακολουθήστε σε βίντεο την ομιλία του Δ. Καπούνη στη διάρκεια της εκδήλωσης: