Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά, επισκέφθηκε την Τετάρτη 27 Ιουλίου η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Στην συνάντηση αυτή το «παρών» έδωσαν και οι σύμβουλοι του κ. Γεωργαντά, ενώ την Ε.Α.Σ. εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος, Δημήτρης Καπούνης, ο καθηγητής Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και σύμβουλος της Ένωσης, Γιάννης Πολίτης, ο Εμπορικός Διευθυντής, Γιάννης Κουδουνάς και η Διευθύντρια Διαχείρισης Παραγωγών, Μαρίνα Γρατσία.

Η συζήτηση που ακολούθησε πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και κράτησε πάνω από μία ώρα. Στην διάρκειά της, ο Δ. Καπούνης έθεσε υπ’ όψιν του κ. Γεωργαντά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος του νησιού μας και άλλα καίρια ζητήματα που τον απασχολούν.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν αυτό του φράγματος του Τσικαλαριού και των δικτύων αξιοποίησης του φράγματος και των ταμιευτήρων Φανερωμένης και Εγκαρών, με τον Δ. Καπούνη να ρωτά πού ακριβώς βρίσκεται και πότε σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το εν λόγω έργο και τον κ. Γεωργαντά να απαντά ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα μεταβεί ο ίδιος στην Νάξο για να εξετάσει το ζήτημα εκ του σύνεγγυς και να σχηματίσει ίδια άποψη για αυτό.

Δεύτερο θέμα ήταν η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για την μεταφορά ζωοτροφών και για τη Νάξο. Απ’ την πλευρά του, ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύθηκε ότι θα ανοιχθεί ειδικός Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) έτσι ώστε να υπαχθεί και η Νάξος στο μεταφορικό ισοδύναμο και για τις ζωοτροφές.

Το τρίτο θέμα της συνάντησης ήταν η μεγάλη ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο άμεση ενίσχυση των Ναξιωτών (και όχι μόνο) κτηνοτρόφων ανά κεφαλή ζώου (όπως εξάλλου υποσχέθηκε ο Υπουργός σε απάντηση ερώτησης στην Βουλή και ήταν και η αρχική τοποθέτηση της Ε.Α.Σ). Σχετικά με αυτό, ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύθηκε πως θα εξετάσει το θέμα υπό διαφορετικό πρίσμα σε σχέση με ό,τι ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα λαμβάνοντας υπ’ όψιν του όχι μόνο την νησιωτικότητα και την πολυ-νησιωτικότητα (που απαιτούν διαφορετική, για λόγους ισότητας, αντιμετώπιση) αλλά και το γεγονός ότι στην Νάξο είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη η αγελαδοτροφία.

Από εκεί και πέρα, ο Δ. Καπούνης ζήτησε από τον κ. Γεωργαντά να ξεκινήσει η εθνική διαδικασία για την κατοχύρωση ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης των αμνοεριφίων της Νάξου και, παράλληλα, του επεσήμανε κι άλλα πολλά προβλήματα των Αγροτών και των Κτηνοτρόφων της Νάξου, όπως για παράδειγμα το τέλος επιτηδεύματος, την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, την ανάγκη για επιδότηση των ζωοτροφών, την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, την επιδότηση της τιμής πώλησης των καυσίμων στην αντλία, κ.ά, ζητώντας να δοθούν λύσεις και οπωσδήποτε να ληφθεί εκ νέου υπ’ όψιν η νησιωτικότητα. Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύθηκε ότι τα εν λόγω θέματα επίσης θα εξεταστούν και μάλιστα άμεσα.

Για την συνάντηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου με τον κ. Γεωργαντά μίλησε ο Δ. Καπούνης στον Aegean Voice 107.5 και στην εκπομπή «Cyclades On Air».

Ακούστε τις δηλώσεις του Δ. Καπούνη στον Aegean Voice 107.5: