Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, βρέθηκε σήμερα, Παρασκευή 17 Μαΐου, στη Νάξο και στη διάρκεια της παραμονής του στο νησί μας επισκέφθηκε και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Τον κ. Κελέτση υποδέχθηκαν, στα κεντρικά γραφεία της Ε.Α.Σ., ο Πρόεδρος, Δημήτρης Καπούνης, τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι Διευθυντές της εταιρείας. Μαζί του ήταν, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, Μαριάνθη Δημοπούλου, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μονογυιού (Κυκλάδων), Μάρκος Καφούρος (Κυκλάδων) και Μάνος Κόνσολας (Δωδεκανήσου) και ο έπαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Γιάννης Μαργαρίτης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Δ. Καπούνης αναφέρθηκε, αρχικά, στην ιστορία, τα πεπραγμένα και τα επενδυτικά σχέδια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Στάθηκε, δε, ιδιαίτερα, μεταξύ άλλων, στη σχεδιαζόμενη μονάδα παραγωγής βιοαερίου της Ε.Α.Σ. που θα αξιοποιεί ενεργειακά γεωργικά, κτηνοτροφικά, ελαιουργικά κ.ά. απόβλητα, στις ενέργειες της Ε.Α.Σ. για κατοχύρωση ως προϊόντος Π.Ο.Π. (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) των αμνοεριφίων Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού και στην προσπάθειά της για δημιουργία τυροκομείου στην ορεινή Νάξο για την παραγωγή του τυριού Αρσενικού Π.Ο.Π. για την ενίσχυση του εισοδήματος των Ναξιωτών κτηνοτρόφων.

Επιπλέον, ο Δ. Καπούνης περιέγραψε διεξοδικά το μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η Νάξος και τα ζητήματα που προκαλεί στον αγροτοκτηνοτροφικό της κόσμο και όχι μόνο.

Στάθηκε, επίσης, στο έργο του φράγματος του Τσικαλαριού, το οποίο έχει δημοπρατηθεί και εάν είχε ολοκληρωθεί θα εξασφάλιζε επαρκή ποσότητα νερού για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νησιού μας αλλά εδώ και 15 χρόνια έχει «βαλτώσει» και δεν ολοκληρώνεται. Μάλιστα, ειδικά για το ζήτημα αυτό προέκυψε και… είδηση, καθώς, όταν ο Δ. Καπούνης ρώτησε τον κ. Κελέτση πότε θα ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες για την αποπεράτωση του φράγματος ο δεύτερος παραδέχθηκε, επί της ουσίας, ότι κατόπιν συγκεκριμένων εξελίξεων που έλαβαν χώρα το έργο βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν όσον αφορά τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στην υλοποίησή του και πως, με πρωτοβουλία της Κ. Μονογυιού, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να διευκρινιστεί πώς αυτό θα προχωρήσει!

Ακόμη, ο Δ. Καπούνης κατέδειξε την ανάγκη να προστεθεί τριτοβάθμια επεξεργασία στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Νάξου έτσι ώστε τα λύματα που προκύπτουν από αυτόν να αξιοποιούνται, π.χ. για την άρδευση.

Παράλληλα, ο Δ. Καπούνης ανέδειξε και άλλα θέματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα της Νάξου.

Μίλησε, λ.χ., για το αυξημένο, λόγω της ακρίβειας, κόστος παραγωγής, την ανάγκη θέσπισης μεταφορικού ισοδύναμου για τη μεταφορά ζωοτροφών στα νησιά, το ότι πρέπει η αγροτική γη να προστατευθεί από παράνομες και αθέμιτες πρακτικές, όπως συμβαίνει στο νησί μας από κατοίκους άλλων περιοχών για κάρπωση αγροτικών πόρων, την ανάγκη αναθεώρησης των μέτρων της ΚΑΠ που πλήττουν δραστικά και βίαια τη γεωργία (ειδικά στα νησιά που έχουν μικρό αγροτικό κλήρο) στην κατεύθυνση της εσπευσμένης και όχι ισορροπημένης προώθησης μέτρων πράσινης γεωργίας και οικο-σχημάτων και, τέλος, την ανάγκη για αυστηροποίηση του νομικού οπλοστασίου και ενίσχυση των ελέγχων για την αποτελεσματική προστασία των προϊόντων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. από τους ημεδαπούς και αλλοδαπούς σφετεριστές της ονομασίας, που χρησιμοποιούν ψεύτικες ενδείξεις.

Σημειώνεται, ότι τα στελέχη της Ε.Α.Σ. Νάξου παρέδωσαν και υπόμνημα με τα ζητήματα που αφορούν στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα του νησιού μας στον κ. Κελέτση.

Πρέπει, δε, να σημειωθεί, ότι από την πλευρά του ο κ. Κελέτσης άκουσε τις επισημάνσεις του Δ. Καπούνη και δεσμεύθηκε για την ανάδειξη των ζητημάτων που επισημάνθηκαν, ενώ του τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρόεδρε, σε ξέρω καλά! Είσαι ο πιο δημοφιλής και ο πιο προβεβλημένος Πρόεδρος σε ολόκληρη την Ελλάδα! Σκέψου ότι, στη διάρκεια του Πάσχα, άκουγα προσεκτικά τις δικές σου δηλώσεις στις διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, έτσι ώστε να ενημερωθώ για το τι συμβαίνει με τη διάθεση των αμνοεριφίων της Νάξου και άλλων περιοχών και τα αιτήματα των κτηνοτρόφων!».