Επίσκεψη στη Νάξο πραγματοποίησε, την Κυριακή 21/04/2024 το μεσημέρι, ο Στέφανος Κασσελάκης, στο πλαίσιο ταξιδιού του στα νησιά του Αιγαίου.

Στη διάρκεια της παραμονής του στο νησί μας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντήθηκε και με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τον μοχλό ανάπτυξης του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου και της οικονομίας γενικότερα, της Νάξου.

Συγκεκριμένα, τον κ. Κασσελάκη συνάντησαν, σε καφέ στην Παραλία της Χώρας της Νάξου, ο Πρόεδρος, Δημήτρης Καπούνης, ο Αντιπρόεδρος, Ιάκωβος Βαλέρης και ο Γραμματέας της Ε.Α.Σ. Νάξου, Νικηφόρος Χωριανόπουλος.

Ο Δ. Καπούνης μίλησε στον κ. Κασσελάκη για τα ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, όπως είναι η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π., η Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε., το παραδοσιακό ναξιώτικο Κεφαλοτύρι, κ.ά., αναλύοντας τι είναι αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες της Ένωσης για δημιουργία νέου τυροκομείου στην ορεινή Νάξο για την παραγωγή του τυριού Αρσενικό Π.Ο.Π. και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους παραμένουν, προς το παρόν, άκαρπες.

Στη συνέχεια, ο Δ. Καπούνης ανέδειξε, για άλλη μία φορά, ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα και τους αγροτοκτηνοτρόφους της Νάξου, όπως, για παράδειγμα, το κατά πολύ αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ακρίβειας, το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλανίζει τη Νάξο, το φράγμα του Τσικαλαριού το οποίο θα εξασφάλιζε επαρκή ποσότητα νερού για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μα εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια δεν έχει υλοποιηθεί, το ότι πρέπει να επεκταθεί το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου για τις ζωοτροφές και στις Κυκλάδες (μα και σε άλλα νησιά), τις αλλαγές στα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και, τέλος, την ανάγκη για τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τις σταβλικές εγκαταστάσεις έτσι ώστε να ενισχυθούν και να ενθαρρυνθούν οι παραγωγοί για τη μετεγκατάστασή τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασσελάκης άκουσε με μεγάλη προσοχή τις εισηγήσεις του Δ. Καπούνη και τα σχόλια των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, δεσμευόμενος ότι θα φροντίσει ώστε τα ζητήματα αυτά να αναδειχθούν.

Σημειώνεται, ότι οι εκπρόσωποι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου δώρισαν στον κ. Κασσελάκη την πεντανόστιμη και πολυβραβευμένη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.