Η Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, για να υπενθυμίζει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία εν γένει.

Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου εκφράζει τον σεβασμό της σε όλες τις γυναίκες των νησιών μας, σε οποιαδήποτε  κοινωνική τάξη και αν ανήκουν, οποιοδήποτε επάγγελμα και αν ασκούν, σε οποιοδήποτε περιβάλλον και αν κατοικούν και δραστηριοποιούνται, για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην οικογένεια και την κοινωνία.

Ιδιαίτερα, όμως, χαιρετίζει την αγρότισσά μας, τη γιαγιά, τη μάνα, την αδελφή, την κόρη, τη σύντροφο, τη συγχωριανή, που αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα στη δουλειά και στο μεγάλωμα των παιδιών, στο χωράφι και στη λάτρα του σπιτιού. Είναι η ψυχή και η ανάσα της γης, ο πιο δυνατός κρίκος της κοινωνικής συνοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) το 44,84% των αγροτών στη χώρα μας είναι γυναίκες (296.154) έναντι του 55,15% (364.205) που είναι άνδρες. Είναι θετικό που θα χορηγείται και στις αγρότισσες, όπως και σε ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες, η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας.

Είναι δύσκολη η δουλειά της σύγχρονης αγρότισσας, όσο και αν έχουν βελτιωθεί τα παραγωγικά μέσα. Είναι αυτή που κρατά το σπίτι και την οικογένεια, την ανατροφή των παιδιών, αυτή που κάνει το κουμάντο για να φέρει βόλτα, ιδιαίτερα μια πολύτεκνη οικογένεια, στις σημερινές τραχιές συνθήκες της ζωής.

Η συμβολή της αγρότισσας στην αγροτικοκτηνοτροφική παραγωγή και στην αγροτική ανάπτυξη είναι αναντικατάστατη. Την είδαμε στις τελευταίες κινητοποιήσεις να αγωνίζεται αθόρυβα, αλλά κυρίως να βοηθά στα μετόπισθεν και να στηρίζει τον κοινό αγώνα για να μη ξεκληριστεί ο τόπος, για να μην αφανιστεί η ύπαιθρος, για να μη ξενιτευτούν τα παιδιά της.

Τη γυναίκα των αγρών περιγράφει ο Γιάννης Ρίτσος στο ποίημά του «Αγρότισσα»:

«…Απ’ το αχυρένιο στρώμα της,

το μάτι της

νοικοκυράς επέβλεπε,

διόρθωνε, αυτό ή εκείνο,

παρακολουθούσε τη δουλειά.

Τους όριζε σχήμα και μέγεθος,

έδινε την καλή της συμβουλή…».

Η γυναίκα αγρότισσα διεκδικεί τον ρόλο της ισότητας στην κοινωνική και πολιτική ζωή, τα επαγγελματικά δικαιώματά της και τις κοινωνικές υπηρεσίες που θα διευκολύνουν την ίδια και την οικογένειά της. Διεκδικεί να γίνει ισότιμος μέτοχος, αλλά και πρωτοπόρος στην προσπάθεια για την παραγωγή και τη διακίνηση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Αυτός είναι ένας διαρκής αγώνας και απλώς η σημερινή ημέρα είναι μια υπενθύμιση του χρέους μας ως κοινωνίας και ως πολιτείας.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου έχει έμπρακτα εκδηλώσει, σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της, την εμπιστοσύνη της στην ιδιαίτερη και πολύπλευρη συνεισφορά των αγροτισσών μας, αλλά και των συνεργατών και υπαλλήλων της, στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας.

Είμαστε στο πλάι τους, στο πλάι όλων των αγροτοκτηνοτρόφων, δίνουμε μαζί διαρκή και σκληρό αγώνα για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές υπαρξιακές δυσκολίες που το δυσβάστακτο κόστος παραγωγής έχει δημιουργήσει στις αγροτικές οικογένειες και τις αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες, ειδικά στα νησιά μας.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης ΑΕ)

Δημήτρης Καπούνης

Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος