Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου εδώ και χρόνια επενδύει στην Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε. και αναδεικνύει την νοστιμιά και την ποιότητά της, έμπρακτα και με πολλούς τρόπους.

Τώρα, όμως, καινοτομώντας για μία ακόμη φορά, με την βοήθεια των νέων τεχνολογιών πάει ένα βήμα παρακάτω και προσπαθεί να επιτύχει έναν σπουδαίο διπλό στόχο!

Αφ’ ενός να κατοχυρώσει την διαφορετικότητα και τη μεγάλη αξία του ξεχωριστού θησαυρού της ναξιώτικης γης και αφ’ ετέρου να αποτρέψει τους επιτήδειους από το να καπηλεύονται το όνομα αυτού του εκλεκτού προϊόντος! Τι ακριβώς κάνει;

Συμπράττει με το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και συντονίζει το (τριετές) ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανάδειξη των Ποιοτικών και Διατροφικών Χαρακτηριστικών της Πατάτας Νάξου με -ομικες τεχνολογίες» και ακρωνύμιο «GrEaTest-Potatoes», το οποίο ως σκοπό έχει να αναδείξει, αξιολογήσει και βελτιώσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πατάτας Νάξου με χρήση σύγχρονων φαινοτυπικών, μοριακών και χημικών εργαλείων.

Για τις λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος αλλά και για την ίδια την Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε. και τους λόγους που την κάνουν να ξεχωρίζει μίλησαν, στην εκπομπή «Ο3» της ΕΡΤ3, ο Διευθυντής Παραγωγής και Γεωπόνος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (και επιστημονικός υπεύθυνος για λογαριασμό της στο πρόγραμμα), Μιχάλης Βερνίκος και ο (Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος εκ μέρους του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) Δρ. Ιωάννης Γανόπουλος.

Δείτε το απόσπασμα: